2013. október 3., csütörtök

EVE szleng

Az eve-online.hu-n található egy gyönyörűszép szótár, ami tartalmaz minden fontos szót, amit tudnod kell ez ívben! :)

"Egy lista, hogy ne nézz szoftverbután, ha azt hallod, hogy "Tartok egy pontot egy frejteren lószekbe a pájpon egy pos mellett, de kéne DPS, mielőtt hotdoppol a nyakamba egy mami, meg három titán."

Íme pár gyakori kifejezés. Ha a ganKolás helyett ganGolást mondasz, akkor nem csak félerérthető vagy, hanem nevetség tárgya is. Próbáld meg nem összekeverni. Ha a mindenkori angolt kiejtést használod, az is korrekt, de a píóesz helyett mennyivel kényelmesebb már a pos...

RÖVIDÍTÉS - " HUNGLISH KIEJTÉS" ( KIFEJEZÉS EREDETE) JELENTÉS

AB - "abé" (AfterBurner) Afterburner egy alacson skill igényű és fogyasztású modul, amivel növelheted a hajód sebességét. Med slot kell neki.
AF - "aszalt fregatt"/"aef" (Assault Frigate) Egy lassú, de erős fregatt, régen piszok jó volt, de lenerfelték.
Apoc - "apok" (Apocalypse Battleship) Amarr BS.

BB - "bébé"/"blekbörd" (Blackbird Cruiser) Blackbird cirkáló, kiváló EW hajó, kapja is a nerfet (2009 MÁJ)
BPC - "bépécé" (BluePrint Copy) BPO másolat, amivel x számú stuff legyártásáig van "licenszed".
BPO - "bépéó" (BluePrint Original) Blueprint, azaz tervrajz, ez alapján tudsz hajókat és modulokat, meg minden egyebet gyártani.
BS - "bées" (Battleship) Csatahajó osztály, a legnagyobb nem capital besorolású hadihajó.
Bubble - "bubi" (Warp Distrupt Probe Bubble) Egy probe által létrehozott gömbterület, amin belülről nem tudsz warpolni sehogyan sem.

Carebear - "kerber"/"kerbír" (Carebear) Az a játékos, aki építget, meg jól elvan és szépet és jót akar csak.
CAP - "kep" (Capacitor) Angolul kondenzétort jelent, ez a GUI közepén az a sárga izé, ami fogy, hogy ha minden aktív modult bekapcsolsz, majd ha elfogyott, szinte minden aktív modulod kikapcsol, mert ez kéne ahhoz, hogy működjenek.
CCP - "cécépé" (Crowd Control Productions) A fejlesztők.
CONCORD - "konkord" (Concord) Az EVE high sec rendszereinek rendfenntartó NPC-i. Ha rosszalkodsz, akkor odamennek és szétszednek.
Corp - "korp" (Corporation) A második szint az egyén után. A játékosok cégbe tömörülhetnek, hogy vagyon- és munkaközösséget hozzanak létre, amivel megsokszorozzák hatékonyságukat.
CPU - "cépéú" (CPU) Szinte minden értelmes modul, amit a hajódra akarsz aggatni, CPU-t "eszik", azaz a hajód egyik erőforrásait használja. Ha túlléped a hajód által biztosított CPU keretet, akkor a modul nem fog működni. Ha sok CPU-d marad, az meg nem számít.
cyno - "cinó" (Cynosural Field) Egy ilyen izé, amire a jump drive-os hajók be tudnak ugrani pár rendszerrel odébbról. Tehát nem jell nekik a kapukat használni.

DD - "dédé" (Doomsday Device) A titán hajóosztály fegyvere, ami megöl.
Domi - "domi" (Dominix Battleship) Gallente BS.
Dictor - "diktor" (Interdictor Class) A destroyer hajóosztály egy speciális változata, ami tud bubit dobni.
DPS - "dépées" (Damage Per Second) Egyrészt egy számosítható valami, hogy mekkora sebzést viszel be 1 sec alatt, de DPS hajó nagy általánosságban minden olyan hajó, ami úgy van fittelve, hogy a maximum sebzést hozza ki a vasból.

ECCM - "ecécéem" (Electronic Counter Counter Measures) Anti-ECM, tehát ha ki vagy jam-elve, akkor azért imádkozol, hogy működjön az ECCM.
ECM - "ecéem" (Electronic Counter Measures) Az elekronikus hadviselés azon eszköze, mely a célzó rendszereket üti ki, azaz jam-el.
EW - "evé" (Electronic Warfare) Elektronikus hadviselés összefoglaló neve. Ide tartozik minden, ami a hajók alrendszereit bénítja meg.

Fitting - "fittelés" (to fit) A hajó felszerelésének folyamata a fittelés, a hajó felszerelését pedig "fitt"/"fit"-nek híjják ungarisztániul.
Freighter - "frejter" (Freighter) Nagy szállítóhajó. Mármint NAGY. És nem lehet fittelni. De cserébe tényleg nagy.
Frig - "frig" (Frigate) A legkisebb hajóosztály.

Gang - "geng" (Gang) Csapat, ami flottát alkotva együttműködik.
Gank - "gank" (to gank) Amikor unfair küzdelemben valaki áldozattá válik, azt legankolták.

HAC - "HAK" (Heavy Assault Cruiser Class) T2 cirkálók.
High sec - "hájszek" (High Security Rated System) Az a rendszer, amit őriz a CONCORD, ezt szokás "biztonságos űr"-nek nevezni. Bal felül látod, hogy ahol vagy, az milyen sec status-ú rendszer. 0.5 alatt low sec egy rendszer.
Hotdrop - "hotdrop" (to hotdrop) Amikor az ellenség "becinózik" egy valag hajót a nyakadba, te meg rohansz fejvesztve.

Indy - "indi" (Industrial Class Ship) Szállítóhajó, "papírból van".
Inty - "inti" (Interceptor Class) Gyors elfogófregatt. Elfog.
ISK - "ieská" (Interstellar Kredits) A játékbeli fizetőeszköz. Rabszolgákra, szélvédőmosásra is.

Jam - "dzsem" (to jam) Amikor a szenzorok hallgatnak és nem tudsz targetelni, akkor bizony jam-elve vagy.
Jetcan - "konti" (Jettisoned Container) Kis konténer nagy raktérrel, amit bármely hajóból kidobhatsz végtelen mennyiségben. Visszaszedni nem tudod, 1-2 óra alatt megsemmisül, de rövid időre tárolni ezt-azt kiváló.
Jumpdrive - "dzsampdrájv" (Jumpdrive) Egy olyan integrált meghajtórenszer egyes hajótípusoknál, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos távolságon belül levő friendly "cinó"-ra oda tudjon ugrani üzemanyag ellenében.

LAG - "lag" (Lag) Amikor az interneten elküldött csomagok válaszideje indokolatlanul nem kicsi.
Low sec - "lószek" (Low Security Rated System) Olyan rendszer, ahol nincs CONCORD, de van sentry gun a kapunál, ami megpróbálja megtorolni az agressziót. Ha most ez valami újat mondott neked, akkor nem akarsz még ide menni, hidd el nekem.

Mommie/mammie - "mami" (Mothership Class) Anyahajó. Megesz.
Mega - "mega" (Megathron Battleship) Gallente BS.
Mega - "mega" (Megacyte Mineral) Egy finomított érctípus, ami a drón régiók bekötése előtt jó drága volt.
Mex - "mex" (Mexallon Mineral) Egy finomított érctípus, ami zöld izé. Tudod te.
MWD - "mikró" (Micro Warp Drive) Leveszi a CAP egy jó részét, sok CPU és PG fittelni, ezzel kompromisszumokra kényszerít a fitteléssel kapcsolatban, de legalább mész tőle, mint az állat.

Nerf - "nerf" (to nerf) Amikor valami annyira jó, hogy unfair, ezért csinálnak belőle egy szart.
Nocx/Nox - "noksz" (Nocxium Mineral) Finomított ércfajta.
Noobship - "núbsip" (Noob's Ship) Ebben kezded a játékot, ha elbukod, kapsz újat. Végtelenszer.

PDU - "pédéú" (Power Diagnostic System) Egy olyan modul, ami a hajó CAP töltését, CAP mennyiségét, shield mennyiségét és töltését javítja. <3
PG - "pégé" (PowerGrid) A hajó fittelésénél egy erőforrás, hogy "mennyi áramot eszik" a modul. Ha túlléped a keretet, a modul nem fog működni.
Pipe - "pájp" (Pipe) Egy olyan rendszerek láncolata, amiknek csak két kapujuk van, így egy "csövet" alkotnak, azaz csak két irányú forgalmat bonyolítanak le.
plex - "pleksz" (Complex) Egy olyan, többynire több szintű szkennelhető helyszín, ahol sok csúnya NPC arra vár, hogy kilődd és plex típustól függően esetlegesen még extra konténerek is várják, hogy kiforgasd őket.
Pod - "pod" (Pod) Ha oda a hajód, akkor ez a mentőkapszulád. Húzz el vele.
Point - "pont" (Point) A warp scrambe erősség mértékegysége, vagy annak jelzése, hogy aktíváltál egy warp scrambler/warp distruptor modult a célhajón.
POS - "POS" (Player Owned Structure) Egy nagy torony, erőtérrel, köré mindenféle szipi-szupi modulokat lehet aggatni. Ennek is van CPU és PG limitje, meg speckó modulokról van szó, ugye, nem basic minderről.
Probe - "prób" (Probe) Szonda, ami típustól függően vagy keresésre (hol a másik űrhajója, stb), vagy "bubizásra" szolgál.
Probe - "prób" (Probe) Minmatar fregatt.
Pye - "pie" (Pyerite Mineral) A második leggyakrabban használt finomított érc.

Rax - "raksz" (Thorax Cruiser) Gallente cruiser.
RCU - "ercéú" (Reactor Control Unit) Ha kevés a PG, akkor ez segít.
Rat - "rat" (NPC Pirate) Ezeket lehet farmolni, meg büntetlenül lőni.
RoF - "rof" (Rate of Fire) Menniy időnként lő újra az adott fegyver.

Scorp - "skorp" (Scorpion Battleship) Caldari BS.
Scrambler - "szkrembler" (Warp Scrambler) Egy olyan modul, ami a célhajó (áldozat) hajójának warp hajtóművét blokkolja 1, vagy 2 pont erősséggel.
Slot - "szlot" (Fitting Slot) minden modul, amit a hajódra szeretnél aggatni, egy-egy slotot igényel. Típus szerint low-med-hi (low, medium, high) slotok állhatnak rendelkezésedre.
Stab - "stab" (equipped with Warp Core Stabilizer) lásd WCS
Stuff - "stuff" (Stuff)

Tacker - "takler"/"tekler" (to tackle) Az a személy, akinek az elsődleges (többnyire egyetlen) feladata a célhajó hajtóművének kiiktatása a megfelelő EW modulokkal.
Tank - "tank" (to tank) A legjobb túlélőképességgel rendelkező hajó.
Tier 2 - "tír kettő" (Tier) Második kiadású (hajó) pl. a Ferox Tier 1-es battlecruiser, a Drake Tier 2-es battlecruiser. Nem keverendő a T2 (Tech 2) battlecruiserrel, mint pl. a Vulture.
Trit - "trit" (Tritanium Mineral) A legnagyobb mennyiségben felhasznált finomított érc.
TQ - "tékú" (Tranquility Server) "A" szerver.
T2 - "tékettő"/"tékettes" (Tech II) Fejlettesztett technológiai szinten levő stuff. Többet tud és drágább és/vagy specializált feladatot kapott a T1 verzióhoz képest, lásd fregatt->interceptor.

Veld - "veld" (Veldspar Ore) Ebből lesz a finom tritánium.

WCS - "vécsé" (WarpCore Stabilizer) Egy olyan modul, ami semlegesít a rád dobott scrambler erősségből 1 pontot.WH - "véhá" (WormHole) Féreglyuk, ami vagy egy másik rendszerbe, vagy egy frankón veszélyes NPC környékre dob, vagy találsz pár aszteroidát.
Zyd - "zid" (Zydrine Mineral) Finomított érc. Régen jó drága volt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése